یو پی اس سه فاز

اگر به تازگی با رشته برق آشنا شده اید، شاید برایتان سوال باشد که اصلا فاز به چه معنی است؟ و یا اصلا چرا می گوییم یو پی اس سه فاز یا یو پی اس تک فاز. پس ابتدا قبل از بررسی ups های 3 فاز به بررسی مفهوم فاز در برق می پردازیم و سپس وارد بحث های تخصصی می شویم تا بتوانید با درک نیاز سیستم های خود اقدام به خرید یو پی اس کنید.

 

تصویر یو پی اس سه فاز

 

برق در حالت کلی دو حالت دارد. یا برق تک فاز و یا برق سه فاز. برق تک فاز تنها از یک رشته سیم فاز استفاده می شود اما در برق سه فاز از سه رشته سیم فاز(Phase wire)، نول(Neutral wire) و ارت(Earth wire) استفاده می شود.

تفاوت برق سه فاز و برق تک فاز چیست؟

برق تک فاز

ابتدا لازم است این نکته را بدانید که شما می توانید برق سه فاز را به تک فاز تبدیل کنید. یعنی تنها از یک فاز از برق استفاده کنید. اما هرگز نمی تواند یک برق تک فاز را به برق 3 فاز تبدیل کرد.

از مزایای اصلی برق سه‌فاز نسبت به تک‌فاز، این است که برق سه‌فاز توان ثابتی را به طور دائمی برای بار الکتریکی (مثلاً یک موتور سه‌فاز ) فراهم می کند. به عبارت دیگر، ویژگی جالب برق سه‌فاز این است که حتی توانِ لحظه‌ای آن (Instantaneous Power)  هم ثابت است (با زمان تغییر نمی‌کند.)

برق تکفاز (بدون احتساب سیم ارت) دارای دو رشته سیم می باشد، یکی فاز ۲۲۰ ولت متناوب و دیگری نول.

برق سه فاز (بدون احتساب سیم ارت) دارای چهار رشته سیم می باشد، سه سیم فاز ۳۸۰ ولت متناوب و یک سیم نول. که فاز اول را با رنگ قرمز و فاز دوم را با رنگ زرد و فاز آخر هم با رنگ آبی نشان می دهند و نول هم با رنگ سیاه.

یکی از مزایای برق سه فاز را در قالب یک مثال توصیح می دهیم. برای انتقال مقدار مشخصی از بار الکتریکی از طریق کابل‌های انتقال برق اگر بخواهیم از سیستم تک فاز استفاده کنیم ۶ رشته سیم (۳ خط که هر خط یک زوج سیم دارند) مورد نیاز است. در این حالت سه رشته از سیم‌ها فاز ۲۲۰ ولت هستند و ۳ سیم دیگر نول. اما در سیستم سه فاز در حالت تئوری به ۴ سیم نیاز است (۳ رشته برای هر یک از فازها و یک رشته برای نول) اما در خطوط ولتاژ بالا تحت شرایط خاصی می‌توان از ۳ رشته سیم نیز استفاده کرد. در نتیجه برای انتقال مقدار مشخصی بار الکتریکی در سیستم سه فاز، ۵۰ درصد در مصرف آلومینیوم یا مس مورد نیاز برای کابل‌های خطوط انتقال صرفه‌جویی می‌شود.

برق سه فاز

حال پس از آشنایی کامل با مفهوم فاز در رشته برق و درک عملی آن همراه با نمودار، به بررسی عملکرد یو پی اس های 3 فاز و تک فاز می پردازیم.

یو پی اس سه فاز چیست؟

یو پی اس سه فاز چیست؟

همان طور که میدانیم یو پی اس ها دارای ورودی و خروجی هستند. منبع تغذیه سه فاز، یو پی اس آنلاینی است که ورودی آن برق سه فاز و خروجی آن برق سه فاز و یا برق تک فاز باشد. یعنی یک UPS سه فاز باید در هر حال به عنوان ورودی برق سه فاز را دریافت کند اما برقی که به مصرف کننده می دهد می تواند سه فاز و یا تک فاز باشد.

اگر مطلب مربوط به یو پی اس ماژولار را مطالعه کرده باشید می توان تا حدودی به تصویر سازی و آشنایی بیشتر با  منبع تغذیه سه فاز و یو پی اس ماژولار بپردازید.

مقایسه یو پی اس سه فاز و ups تک فاز

مقایسه یو پی اس سه فاز و یو پی اس تک فاز

هادی ها (سیم های ورودی): تعداد هادی در یو پی اس تک فاز و ۳ فاز متفاوت است. UPS تک فاز شامل یک هادی و نول است در حالی که UPS سه فاز برق را از طریق سه هادی و یک نول تامین می کند. (بدون احتساب سیم ارت)

ولتاژ:  ولتاژ در UPS تک فاز  ۲۲۰ ولت؛ ولتاژ در UPS سه فاز 380 ولت است.

تعمیر و نگهداری:

قابلیت Plug&Play یو پی اس تک فاز به این معنی است که در یو پی اس های توان پایین (تا 3kVA) نیاز به نصب و راه اندازی توسط تکنسین نیست و نصب توسط مصرف کننده انجام می شود (در صورت باتری داخلی) ولی تمام مراحل  نصب، راه اندازی، تعمیر و نگهداری یو پی اس های سه فاز حتما با حضور تکنسین های مجرب انجام می شود. 

کارکرد:  برای جریانهای پایین و بارهای کوچک تر از 10kVA، یو پی اس تک فاز کارآمدتر از منبع تغذیه سه فاز است. در صورتیکه سیستم برق سه فاز وجود داشته باشد و مجموع توان بارها بیش از 10kVA باشد، استفاده از یو پی اس سه فاز برای مصرف کننده  قابلیت اطمینان بالاتر فراهم می نماید و همچنین از نامتعادل شدن جریان مصرف شده از شبکه جلوگیری می شود.  

همچنین بسیاری از کاربران در بحث اختلال نوسان برق تصمیم می گیرند به جای خرید استابلایزر از یو پی اس های آنلاین استفاده کنند.

چگونه بین یو پی اس تک فاز و سه فاز انتخاب کنیم؟

همانطور که پیشتر عنوان شد، در مرحله ای که بحث انتخاب بین یو پی اس تک فاز و یک سیستم یو پی اس سه فاز مطرح
می شود. باید به چند مسئله توجه نمود.

ابتدا توان کل مصرف کننده ها، در صورتیکه مجموع بارهای متصل به منبع تغذیه اضطرای (UPS) کمتر و برابر 10kVA باشد انتخاب مناست تر یو پی اس تکفاز است؛ در توان  10kVA تا 20kVA با در نظر داشتن امکانات شبکه (در صورت وجود برق سه فاز)،  امکان انتخاب هر دو مدل وجود دارد.

نکته دوم امکانات سیستم توزیع می باشد. در صورتیکه برق شبکه سه فاز نباشد در توان ذکر شده، استفاده از یو پی اس تکفاز بلامانع است  ولی در صورت وجود برق سه فاز بهتر است برای مدیریت بهتر مصرف از یو پی اس سه فاز استفاده کرد. برند KStar در توان های 10kVA و 20kVA علاوه بر دستگاه های (3/3) ، حالت (3/1) را برای ورودی و خروجی قرارداده است که مدیریت بارها را سهولت می بخشد.

همچنین بسیاری از کاربران در بحث اختلال نوسان برق تصمیم می گیرند به جای خرید استابلایزر از یو پی اس های آنلاین استفاده کنند.

مشخصات یو پی اس سه فاز KSTAR :

  • دامنه وسیع ولتاژ ورودی 208~478Vac و دامنه وسیع فرکانس ورودی 40~70Hz اطمینان خاطر از بابت ایمنی بار را برای مصرف کننده ایجاد می نماید.
  • THDi این دستگاه ها 2% است که یو پی اس را به مصرف کننده ای سبز تبدیل می کند، به این ترتیب که باعث ایجاد هارمونیکهای کمتری برای برق شبکه می شود.
  • پاور فاکتور ورودی بزرگتر از 0.99 و پاور فاکتور خروجی 0.9 ، نشان از عملکرد عالی برد ها و قسمتهای مختلف داخلی دستگاه دارد.
  • از آنجایی که خود UPS نیز یک دستگاه برقی است بنابراین راندمان انرژی بزرگتر از  95% در طولانی مدت مقدار زیادی در هزینه برق مصرفی صرفه جویی می کند.
  • راه اندازی بدون وجود برق شهر (Cold Start) قابلیت استفاده از یو پی اس در صورت عدم وجود برق شهر را ایجاد
    می نماید.
  • از ویژگیهای فنی یو پی اس سه فاز KSTAR قابلیت موازی شدن تا 4 دستگاه است،
     (Parallel Redundancy Mode) به این ترتیب توان 2MVA در دسترس است.
  • انعطاف پذیری در تعداد باتری که از 32 تا 40 سلول می باشد، در محاسبه ی بک آپ و همچنین در طول مدت نگهداری، سهولت و اطمینان بالایی ایجاد می کند.
  • قابلیت تنظیم جریان شارژر به صورت هوشمند از مشخصات فنی دستگاه سه فاز KSTAR  در کنار سیستم پیشرفته مدیریت باتری ها،  باعث افزایش طول عمر باتری می گردد.
  • Common Battery Group قابلیت استفاده کابینت باتری به صورت مشترک بین یو پی ا س ها در سیستم موازی است که در کنار ایجاد Redundancy و یا افزایش توان، صرفه جویی در هزینه تامین باتری ها را برای مصرف کننده دارد.
  • جهت کنترل و مانیتورینگ یو پی اس از طریق شبکه و اینترنت با افزودن SNMP CARD  و یا MODBUS  فراهم می گردد.

قیمت یو پی اس های 3 فاز چند است؟

منبع تغذیه های سه فاز نسبتا دارای قیمت های بالایی هستند که این روز ها در بازار از 100 میلیون تومان آغاز می شوند و با توجه به توان و مشخصات فنی و همینطور شرکت سازنده بالا می روند. اما برای دریافت قیمت قطعی و به روز ups های سه فاز می توانید در هر لحظه با کارشناسان فرصت کیش تماس بگیرید تا علاوه بر قیمت مشاوره تخصصی نیز دریافت بفرمایید.

بازده ups سه فاز

بازده ups سه فاز 

یو پی اس های مختلف دارای بازده های مختلفی هستند و همینطور اکثرا بازده اعلامی با بازده منطقی دارای اختلاف می باشند. اما منابع تغذیه سه فاز دارای بازده بالای تقریبا 98% ای می باشند. در صورتی که یک یو پی اس در حالت عادی بازده ای در حدود 92% را داراست.

بزرگترین مزیت منبع تغذیه سه فاز چیست؟

همان طور که در چند بند بالا تر بیان شد، ups سه فاز از سه هادی و یا رسانای مجزا استفاده می کند که سه موج سینوسی، هرکدام خارج از فاز و با فاصله 120 درجه از یکدیگر، برای تامین برق پیوسته به بار استفاده می کند.

از این که با فرصت کیش تا انتهای این مقاله همراه بودید متشکریم. در صورتی که سوالی در ارتباط با یو پی اس ها و فاز های آنها دارید در بخش نظرات سوالات خود را مطرح کنید تا کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن پاسخ گوی شما باشند.

سوالات متداول

یو پی اس 3 فاز چگونه کار می کند؟

یو پی اس سه فاز از سه هادی مجزا استفاده می کند که سه موج سینوسی، هرکدام خارج از فاز و با فاصله 120 درجه از یکدیگر، برای تامین توان پیوسته به بار استفاده می کند.

چگونه یک یو پی اس 3 فاز انتخاب کنیم؟

در دنیای یو پی اس، یو پی اس تک فاز معمولا فقط با رتبه بندی KVA/KW 5KVA نامیده می شود. با این حال، برای یک یو پی اس سه فاز، رتبه KVA/KW معمولاً با تعداد فازها، یعنی 20KVA 3.1 یا 100KVA 3.3 بیان می شود.

3 جزء اصلی یک سیستم یو پی اس سه فاز چیست؟

3 جزء اصلی یک سیستم یو پی اس سه فاز

یکسو کننده چندین عملکرد کلیدی را انجام می دهد. .
باتری یو پی اس باتری سیستم یو پی اس برق اضطراری را در صورت قطع برق تامین می کند. .
معکوس کننده.

تفاوت یو پی اس تک فاز و سه فاز چیست؟

یک یو پی اس تک فاز دارای یک هادی است در حالی که یک یو پی اس سه فاز از طریق سه هادی برق دارد. موج سینوسی: یو پی اس تک فاز یک موج سینوسی تولید می کند، در حالی که یو پی اس سه فاز سه موج سینوسی تولید می کند که هر کدام خارج از فاز و با فاصله 120 درجه از یکدیگر.

آیا یک خانه به برق 3 فاز نیاز دارد؟

همانطور که در بالا ذکر شد برق سه فاز فقط در خانه های بزرگ با وسایل برقی متعدد مورد نیاز است.

هزینه 3 فاز بیشتر از 1 فاز است؟

مزایا و کاربردهای تغذیه سه فازی
اگرچه طراحی و نصب سیستم‌های سه فاز در ابتدا گران‌تر است، اما هزینه‌های نگهداری آن‌ها بسیار ارزان‌تر از سیستم‌های تک فاز است.

چرا یو پی اس 3 فاز ارزان تر است؟

برخی از مناطق ممکن است نرخ ارزان تری برای برق سه فاز داشته باشند، بنابراین اگر برق سه فاز دارید، ممکن است بخواهید این را بررسی کنید. دلیل اصلی استفاده از سه فاز این است که تعداد سیم ها و تقسیم کننده یا فیوز بسیار کمتر از یک فاز برای همان KW است.

بخش نظرات در ارتباط با یو پی اس سه فاز